Glavna
O klubu
Treninzi/Lokacija
Kontakti
Tai Chi Chuan
Qigong
Wudang Shan
Bagua
Galerija
Links

 

   
 

Što je PAKUA CHANG

Pakua chang ili Baguazhang je borilačka vještina koja zajedno sa Taijiquanom i Hsing I-jem tvori unutarnji sistem kineskih borilačkih vještina. Baguazhang u prijevodu znači "dlan osam trigrama" što upućuje da se u ovoj vještini češće koriste udarci dlanom nego šakom.Osam trigrama upućuje na filozofsku podlogu jer su trigrami osnova I Chinga (Knjige Promjena).

Baguazhang je vještina koja vuče svoje korijene iz taoističke filozofije i njihovog poimanja svijeta i univerzuma i smatra se vrhuncem taoističkih borilačkih vještina.
Postoji više formi ili stilova jer je osnivač ove vještine,Tung Hai Chuan podučavao samo one koji su već bili majstori u nekim vještinama tj.nadograđivao je njihove vještine u skladu sa principima Pakue. Neki od njegovih najznačajnijih učenika bili su Chang Chao Tung, Ma Wei Chi, Cheng Ting Hua ,Yin Fu,Ma Gui itd.

Baguazhang se često prepoznaje po formama koje se izvede u krugu ili pak po samom hodanju u krug za vrijeme kojeg se izvode razni položaji dlana . Postoji osam glavnih položaja dlana (osam trigrama) koje izvodimo dok hodamo u krug, te šezdesetčetiri sporedna (8×8=64 heksagrama I-Chinga).

Hodanje po krugu najvažnije je u pakui jer osim što vježbamo različite položaje dlanova , takva vrsta hodanja pomaže da izgradimo našu unutarnju energiju (chi ili qi).Forme postoje samo da bi unaprijedile hodanje po krugu i naučile nas o koordinaciji, tajmingu itd.

Postoje dva načina na koji se pakua koristi u borbi.Jedan je za veće i snažnije ljude koji uče da doslovno uđu u protivnika i skrše sve što im se nađe na putu bio to protivnikov napad ili obrana.

Drugi je za slabije ljude koji uče mnoge načine za eskiviranje dolazeći u položaje povoljne za brze kontranapade zahvaljujući dobro uvježbanom kretanju

Za Pakua-u se kaže da ima najbrže kretanje od svih vještina koje omogućava praktičaru da brzo izmjenjuje kutove napada i obrane i da se efikasno brani iz gotovo nemogućih kutova.Pakua najviše polaže na brzo kretanje, stabilnost stavova i fleksibilnost struka jer sva snaga dolazi iz struka i momenta koje izvodi cijelo tijelo.

Blokiranje u Pakui se nikad ne izvodi silom na silu već su blokovi kružni što smanjuje protivnikovu snagu i vodi je u prazno dok mu se u isto vrijeme zadaje udarac.Pakua, kao i ostali unutarnji stilovi u Kini nije samo velika borilačka vještina već se koristi i u zdravstvene i medicinske svrhe za liječenje tijela i uma. Mnogi veliki majstori Pakue su doživjeli duboku starost i još uvijek u tim godinama mogli demonstrirati svoje borilačko umijeće.