Glavna
O klubu
Treninzi/Lokacija
Kontakti
Tai Chi Chuan
Qigong
Wudang Shan
Bagua
Galerija
Links

 

   
 

Chang San Feng & Wudang Shan Qi disruption

Chang San Fenga u današnje vrijeme mnogi smatraju osnivačem Tai chi chuana

Nažalost o Changu postoji puno mitova, a malo stvarnih činjenica. Vjeruje se da se rodio između 1247. ili čak 1279.Od malih nogu trenirao je kako borilačke, tako i medicinske vještine , akupunkturu , chi kung .Proveo je mnogo godina u budističkom hramu Šaolinu , poznatom po borilačkim vještinama. Chang nije bio zadovoljan svojim borilačkim i duhovnim napretkom te je odlučio napustiti Šaolin i nastaviti potragu sam. Počeo je proučavati akupunkturu, načine na koje djeluju meridijani i akupunkturne točke i kako energija teče kroz njih. Došao je do spoznaja kako može djelovati na akupunkturne točke kako u borilačkom tako i u medicinskom smislu.

Tako je Chang stvorio vrlo naprednu metodu borenja koja u sebi sadrži fa-jing (eksplozivnu energiju) tj . način kako prenijeti energiju u akupunkturne točke kako bi se postigao željeni efekt sa minimalno uložene snage .Nakon toga Chang se povukao na Wudang Shan planinu poznatu po mnogim taoističkim hramovima.Tamo je meditirao i dalje razvijao svoje znanje kroz mnoge kontakte sa taoističim doktorima, travarima , majstorima chi kunga i akupunkturistima.

Nakon mnogo godina napokon je imao sve elemente kako bi stvorio svoju vještinu koja će u sebi sadržavati svo znanje koje je Chang imao, borilačko i medicinsko.Tako nastaje 12 Wudang Shan Qi disruption formi kao i 12 pripadajućih vježbi u paru (12 wudang hand weapons; preteća današnjih gurajućih ruku "pushing hands").Stvorio je borilački sistem koji u sebi sadrži posebne qi gong vježbe za razvijanje qi-ja i poboljšanje zdravlja.Te forme su također vrsta meditacije koje imaju duhovno transformirajući efekt na ljude koji ih prakticiraju. Ovaj sistem smatra se danas jednim od najstarijih tai chi stilova ako ne i prvim.

Forme se mogu izvoditi vrlo sporo ili eksplozivno, iako je za pravo zdravlje najbolje oboje. Prvih devet formi sadrži u sebi metode "qi disruption". To su posebne tehnike utjecanja na protivnikov qi kako bi protivnih u borbi oslabio tj. izgubio energiju. Naravno treba reći da se mogućnost primjene ovih metoda ne razvija preko noći te da je potrebno puno rada, chi kunga i sl. kako bi se one primjenile pogotovo u samoobrani.

Nije dovoljno znati samo ove metode kao i dim mak metode , nego se čovjek mora prvo naučiti efikasno braniti kako bi ih mogao primjeniti. Oni koji znaju i mogu primjeniti ove metode, također moraju znati kako i liječiti posljedice tih metoda.Znanje i sposobnost kako ozljediti i izlječiti u unutarnjim borilačkim vještinama je rezultat razumijevanja teorije akupunkture. Najveći nivo borilačkih vještina je liječenje,te bi instruktori osim što uče ljude kako nekoga ozljediti trebali učiti ljude i kako liječiti sebe i druge. Nasreću, prije smrti 1368 g. Chang je prenio svoju vještinu nekolicini učenika, te su se te metode kasnije transformirale u ono što danas znamo kao tai chi. Postoji klan na Wudang planini koji su direktni nasljednici linije Chang San Fenga i koji do današnjeg dana prakticiraju 12 W.S. Qi disruption sistem. Zadnji veliki
poglavar stila bio je Liang Shih Kan (učitelj Erla Montaigue-a)koji je umro krajem devedesetih prošlog stoljeća.

12 Wudang Shan Qi Disruption formi


PENETRATION FORM
Ovo je prva forma koja uči kako prodrijeti kroz protivnikovu obranu. Ova forma poboljšava protok energije kroz meridijan slezene i liječi ga.Također jača kralježnicu i centralni živčani sustav, te jača reflekse.


LEAPING FORM
Druga forma ima također utjecaj na slezenu i pomaže balansiranju energije između gornjeg i donjeg dijela tijela.Vrlo je živa forma sa puno skokova u zrak.


EIGHT DIRECTIONS FORM
Treća forma jača bubrege i razvija reflekse.Zove se forma osam smjerova jer nas uči obrani od protivnika koji mogu dolaziti iz bilo kojeg smjera.


SPIRAL FORM
Četvrta forma također jača bubrege i živčani sustav i poboljšava reflekse. Sadrži mnoge spiralne pokrete.


WAVING FORM
Peta forma jača pluća te se koristi za liječenje mnogih problema s plućima. Forma jača unutarnju snagu.


CLOSING UP FORM
Šesta forma jača srce i poboljšava cirkulaciju.


ONE HANDED OR WATER FORM
Sedma forma sadrži u sebi chi kung metode koji poboljšavaju tijek energije u tijelu. Otvara meridijane na ledima i pomaže u poboljšanju komunikacije sa Duhom (Shen). Pomaže kod spavanja.


GROUND OR EARTH FORM
Osma forma sadrži chi kung metode koje jačaju želudac i stvara povezanost sa zemljom tj. radi na boljoj stabilnosti (ukorjenjivanju)


WU CHI (EMPTINESS) FORM
Deveta forma objedinjuje cijelo tijelo i sjedinjuje tijek energije kroz cijelo tijelo.Forma balansira različite aspekte yin i yanga u tijelu i centrira osobu u njegov donji tan tien.Sadrži dva seta vrlo jakih chi kung-a koji liječe cijelo tijelo.

THE STILLNESS FORM
Nakon devete forme više nemamo qi disruption metode u formama .Zadnje tri forme koncentriraju se na razvoj energije u tijelu. Prvi set chi kunga u ovoj formi pomaže razvijanju "vibrirajućeg dlana " dok drugi omogućava skupljanje energije"neba" i "zemlje" u tan tien.


THE PRENATAL FORM
Ova forma je napravljena da pokuša objediniti um , tijelo i duh, te nas nas približi stanju u kojem smo bili prije nego smo rođeni tzv. prenatalnom. Ova forma jača seksualnu energiju kao i energiju bubrega ,te regulira težinu tijela.


THE FINISHING FORM
Zadnja forma u sistemu radi na jačanju energije kako bi potakla mladenački izgled, regulirala težinu, te održala bubrege jakima isto kao i slezenu i jetru. Sastoji se od 12 glavnih dijelova od kojih svaki radi sa jednim od 12 akupunkturnih meridijana u tijelu. Chi kung metoda u ovoj formi radi direktno na tan tienu i balansira količinu yin-a i yang-a.

12 Wudang Shan hand weapons


The Hammer Hand
The Spear Hand
The Sword Hand
The Plough Hand
The Axe Hand
The Three Section Staff Hand
The Combination Weapon Hand
The Dart Hand
The Drill Hand
The Spade Hand
The Double Blade Hand
The Tree Stump Puller Hand

Nazivi formi i ručnih tehnika ostavljeni su na engleskom jer se ti nazivi koriste prilikom treninga, te mislim da baš nema puno smisla prevoditi ih na hrvatski . Pravi značaj i imena mnogih tehnika u bor. vještinama izgubio se već i samim prijevodom sa kineskog na engleski .Moje osobno mišljenje je da je sama tehnika i njezino pravilno izvođenje puno bitnije od naziva same tehnike.